Banyo Tasarımı
Modern insanın, gündelik hayatımızın temel bir parçası olan banyolardan 4 temel beklentisi vardır: Kullanışlılık, estetik, ekonomik ve hijyenik olmasıdır. Bu 4 temel beklentiyi, açıklamaları ile size sunarken tasarruf başlığı altında ayrıca özel bir bölüm hazırlamayı da kendimize ve dünyaya borç bildik.
TASARRUF ET ÇEVREYİ KORU!
TASARRUF İÇİN 5 MADDE
Dünya’da su kaynaklarının %11’i, Türkiye’de ise %15’i evsel kullanıma harcanmaktadır. AB üyesi ülkelerde konutlarda kişi başı günlük su kullanımı 150lt iken ülkemizde TÜİK verilerine göre 220lt’dir. Su kıtlığı çeken bölgelerde ise bu miktar 20-60lt arasındadır.
Konutlarda kullanılan suyun harcanma yüzdeleri şu şekildedir. (AWWA Research Foundation) %26’sı tuvaletlerde %22’si çamaşır makinelerinde %17’si duşta %16’sı musluklarda %2’si banyo küvetlerinde %3’ü diğer alanlarda %14’ü ev içi tesisat sızıntılarında
Tesisat sızıntılarını kontrol edin! Tesisat sistemleri herhangi bir kaçak durumuna karşı sürekli kontrol edilmeli. Banyo tadilatları uzman ekipler ile bir plan dahilinde yapılmalı. Hem elektrik hem su tasarrufu için tesisat planla masına dikkat edilmeli. Sıcak su borularının mesafeleri önemli ölçüde elektrik tasarrufu sağlayacaktır.
Tasarruflu armatürler kullanın! Standart bir duş başlığı 15lt su tüketmektedir. Tasaruflu modeller ile bu miktar yarı yarıya düşürülebilir. Böylelikle ortalama bir duşun 6 dakika olduğu varsayılırsa her seferinde 50 litre tasarruf veya kişi başı yıllık 20.000 litre tasarruf sağlanacaktır.
Eski vitrifiyelerinizi değiştirin! Tasarruflu bir sifon ile yıllık 35.000 litre kazanç sağlarsınız. Bu tip klozetler ile tam floşta 4,5 litre, yarım floşta 3 litre kullanırsınız.
Sıcak su borularınızı izole edin! Su borularının yalıtılması maksimum enerji korunumu sağlayacaktır. Planlama yapılırken su ısıtıcıları armatürlere yakın mesafede konumlandırılmalı.
Daha kısa süreli duşlar alın! (4dk)
Notlarımız, her projemizde üzerine eklene eklene biraz daha büyüdü ve bir fasikül halini aldı.
Kaynakları ile birlikte sunduğumuz “Banyo Tasarımı” notlarımız artık yayında!
Yorum ekle